Bilgi Merkezi

IDN(Internationalized Domain Names) Nedir?

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Domain, yerel dildeki karakterleri de içerebilen, ASCII olmayan, lokal dil karakterleri içeren Domainlerdir. Türkçe için ç, ğ, ı, ö, ş,ü gibi harfleri barındıran Domainler bu kategoriye girmektedir.

Bu yazımızda sıklıkla kullanmış olduğumuz ve  American Standard Code for Information Interchange'in baş harflerinden oluşan  ASCIIBilgi değişimi için Amerikan Standart Kodlama Sistemi olarak dilimize çevrilmektedir.  Unicode karakterlerin, ASCII kendi kodlama sistemi içerisinde karşılığını bulduğu karakter dizesi ile Türkçe Domain kaydı gerçekleştirilir.

ICANN'ın son dönemde yaptığı düzenlemeler ve IDN'lerin (Uluslararasılaştırılmış Domainlerin) yeni nesil tarayıcılar tarafından desteklenmesiyle birlikte Türkçe karakterli Domainler artık kullanılabilmektedir. Kısaca Türkçe Domain olarak ifade edilen, içerisinde Türkçe karakter (ç, ğ, ı, ö, ş,ü) bulunan  Domain (IDN'leri) kaydını Karegen.com alt yapısı desteklemektedir.

Türkçe karakter destekleyen Domain uzantıları şunlardır; .com, .net, .name, .cc, .tv

Türkçe Domainleri destekleyen tarayıcılar; popüler olarak kullanılan Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, vb. gibi tarayıcıların (Browser'ların) çoğu IDN'leri desteklemektedir.

IDN'İN AMACI

Mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karakter veya  içeren Domainlerin tescil edilebilmesini sağlamaktır.  IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onların üzerine bir katman olarak çalışır.  Bugüne kadar internette kullanılan standart Domainler çok kısıtlı karakterler olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşmaktaydı. Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde Domainler almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu. Desteklenen karakter içeriğine Türk alfabesinde yer alan ç, ğ, ı, ö, ş,ü harfleri dahil olmadığından dolayı, tescil edilen isimlerde harflerin noktasız halleri yani o, s, c, g ve u kullanılıyordu.

IDN ÇEVİRİCİNİN KULLANIM AMACI

IDN standardında Domainler, ASCII karakterlerden oluşan Domainlere çevrilir. IDN çeviriciler bu amaçla kullanılmaktadır. Arka planda işlemler,  ASCII karakterlerine çevrilmiş Domainler üzerinden yapılır. Web tarayıcıları üzerinde ise kullanıcılara lokal karakterler içeren Domainler ile hizmet verilir. Örneğin; türkiye.com.tr Domainin ASCII karşılığı xn--trkiye-3ya.com.tr şeklindedir.

İlgili Makaleler