Bilgi Merkezi

SSL Nasıl Çalışır?

SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir kodlama yöntemine dayalıdır.

SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL Default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (Private Key) sizde kalır. Diğer anahtar (Public Key) ise bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.

Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, Public Key’i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan Private Key gerekecektir. SSL türüne göre 40 bit veya 128 bit şifreleme kullanılmaktadır. Bu karmaşıklıktaki şifrelemenin çözülmesi ileri tekniklerle dahi çok zaman alacaktır.

Kısaca SSL veri alışverişi yapan bilgisayarların, herhangi bir kişinin veriye müdahale etmesini önleyerek, sadece veri alışverişi yapan bilgisayar arasında, güvenli bir şekilde verinin aktarılmasını sağlar.

SSL sunucular üzerine kurulur ve tek yönlü olarak iletişimi şifreler. Bu şifreleme için sunucu tarafında Public ve Private Key şeklinde iki anahtar barındırılır. Private Key hiçbir şekilde sunucu dışına iletilmez, sadece Public Key kullanılarak Hashleme yapılır ve böylelikle iletişim içeriği şifrelenir. Bu şifreyi çözmek için ise istemci tarafında sunucunun yayınladığı Public Key ve iletişim için oluşturulan anlık istemci Private Key'i kullanılır.

İlgili Makaleler