Bilgi Merkezi

DNS kayıt tipleri MX, A, CNAME, TXT ve SRV ne demektir?

    • MX (Mail) kayıtları;

      MX kayıtları, Domaininize gelen e-posta iletilerinin hangi sunucuya yönlendirileceğinin bilgisini içerir. Server alanında belirtebileceğiniz örnek veriler mail.domaininiz.com ya da aspmx.L.google.com gibi e-posta sunucularının adresleridir. Priority olarak adlandırılan değer iletilerin hangi öncelik sırasında belirtilen sunuculara yönlendirileceğini belirleyen değerdir. Domaininiz için birden fazla MX kaydı tanımlayabilirsiniz. Bu durumda iletileriniz öncelikli olarak en düşük Priority değerine sahip sunucuya, bu sunucudan cevap gelmezse sıralamadaki diğer sunuculara yönlendirilir.

    • A (Host) kayıtları;

      Adres (A) kaydı, Host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, www.domaininiz.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 95.130.171.25 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir:

      En çok kullanılan kayıt türü denilebilir. Domaininize bağlı bir Sub-Domainin hangi IP adresine yönlendirileceği bilgisini içerir. Örnek olarak Domaininize bağlı “www” Sub-domaininin, Web sitenizin barındırıldığı sunucu IP adresine yönlendirilmesinde kullanılır.

    • CNAME (Alias) kayıtları;

      CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla Host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin:

      CNAME’i kullanarak, diğer Host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz.

      Örneğin:

      CNAME kayıtları, Domaininizi ftp.domaininiz.com, mail.domaininiz.com vb. vasıtasıyla görüntülenmenize yardımcı olur. Uygun bir CNAME kaydınız yoksa bu tip adresleri kullanarak, sunucunuza bağlanamazsınız.

    • TXT kayıtları;

      Bu tip kayıtlar özel amaçlı kayıtlardır. Genellikle Spam E-posta gönderimleri engellemek için düşünülmüş kurallardan biri olan “SPF” kayıtlarını tanımlamak için kullanılır.

    • PTR (Pointer Record)

      Sadece Reverse Lookup Zone da kullanılabilir. IP adresinden isme eşleşme yapan kayıttır. Yani 95.130.171.25'li IP'ye sahip makinenin ismi nedir sorusuna DNS Server PTR kayıtlarına bakarak cevap verir.

      Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. Örneğin, 95.130.171.25‘i www.domaininiz.com ile eşleştirmek istediniz, kaydınız şu şekilde görünür: 25.171.130.95.in-addr.arpa PTR www.domaininiz.com.

      Not: İlk kısımda IP adresi tersine çevrilmiştir. İkinci kısımda, Host adınızdan sonra bir boşluk bırakın. PTR kaydı, sadece Web siteniz kendi IP’sine sahipse etkili olur.

    • SPF Kaydı

      Bir DNS kayıt tipi ile göndericinin bu alan adı için mail atmaya yetkisi olup olmadığını kontrol eden bir doğrulama mekanizmasıdır. Mail sunucular, bu mekanizmayı Spam maillerin önlenmesi amacı ile kullanırlar. Sunucunuz üzerinden Domain adresinize açtığınız mail hesaplarından mail gönderemiyorsanız, SPF kaydı açmanız sorununuzu çözebilir.

    • NS (Name Server)

      Network üzerinde bulunan ve kullanım da olan DNS Serverları tanımlar. Yani bir DNS Server ağdaki diğer DNS Server dan bu kayıt sayesinde daha kolay ve hızlı bir şekilde haberdar olabiliyor denilebilir.

      NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar. NS kayıtları, sitenizin çalışmaya son vermesine neden olabilir. Genelde NS kayıtlarını değiştirmeye gerek yoktur.

      Bir NS kaydını kontrol etmek için

    • SOA (Start Of Autority)

      Tüm Zone lardaki (bölgelerdeki) ilk kayıttır. Bir DNS Server’ın o Zone 'dan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Yani belirli bir Zone için Primary DNS Server’ın parametrelerini tanımlamak için kullanılır. Zone versiyonu, Zone yönetimi, Zone da bulunan Data'nın ve Name Server bilgileri SOA kayıtlarında tutulur.

    • AAA (Address Record)

      A kaydı ile aynı işi yapar yani Sunucu isimlerini IP adresleri ile eşler ama IPV6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.

    • SRV Kaydı

      DNS kaynak kaydı olarak tanımlanan SRV kaydı, belirli hizmetleri barındıran bilgisayarları tanımlamak için kullanılmaktadır.

      SRV kaydı eklemek için aşağıdaki görselde yer alan işaretli kısıma tıklayarak "SRV Kaydı Ekle" bağlantısına tıklayın.

    • Açılan pencerede size iletilen kaydı girerek "Ekle" butonuna tıklayın.

İlgili Makaleler